This site does not support your browser. Please view this site in a newer browser or on a mobile device.
Muse House

Muse House

 

The house is an early 20th Century dwelling infilled between two semi detached villas within the De Beauvoir estate. In scale, design and material, it is inconsistent with the dominant qualities of the adjoining buildings and the wider Conservation Area.

 

A generic approach to open up space and blur boundaries between inside and outside was adopted. Ensuring the house would remain adaptable and accessible to the onset of old age and reducing the life cycle costing of the building were key considerations. The creation of large open rooms, with deep views front to back, allows the house to function as a continuous space, whilst adhering to the typological distribution of the house. A front to back arrangement connects with the garden and roof terraces, whilst private spaces are tightly configured in the centre of the plan, where rooflights and mirrors are introduced to enhance natural light.

 

A bamboo clad steel staircase providing access to the upper levels. The top floor loft space functions as a guest room/meditation space, complete with a bathtub to enjoy the night sky. Smoked bamboo, dark grey concrete and the vibrant colours built a consistent material palette. Through the use of an air source heat pump and solar panels, nearly all the electricity consumption required for the dwelling is generated on site, with ample surplus to power the integrated sound and lighting system.

 

Location: Hackney, London, UK
Client: Private
Status: Completed 2018
Photography: Richard Chivers

 

 

Muse House
Muse House
Muse House
Muse House
Muse House
Muse House
Muse House
Muse House
Muse House
Muse House
Muse House
Muse House
Muse House
Muse House
Muse House
Muse House